top of page

Verkeerde zuinigheid, een dure grap

Bijgewerkt op: 3 jan.

Verkeerde zuinigheid (h)erkennen

Het is goed om je bedrijfskosten zo nu en dan onder de loep te nemen, sommige zaken kunnen best geschrapt worden. Maar zet je een streep door de juiste kosten? Voorkom verrassingen achteraf.


Herken de risico’s

Bovenaan de lijst met besparingen vind je vaak de post: administratiekosten. Veel kleine ondernemers kunnen het meestal best af zonder professionele boekhouder. Maar dat vereist wel goede boekhoudsoftware en enige kennis van de regels. Je mag je administratie inrichten en bijhouden op een manier die past bij je onderneming, maar hou er wel rekening mee dat je administratie de basis is voor je belastingaangiften. Als je administratie niet volledig is en niet binnen een redelijke termijn te controleren is dan bestaat het risico dat de Belastingdienst jouw omzet en winst vast stelt en hierover belasting berekent.


Return on Investment

Ze zijn er nog, de ondernemers die vlak voor de uiterste aangifte datum de schoenendoos erbij pakken. Eerst de BTW van alle uitgaven invoeren op de calculator. Daarna pak je de BTW van het stapeltje inkomsten, even plussen en minnen, en klaar is de BTW aangifte. Daarna kan alles terug in de doos voor de bewaartermijn van 7 jaar. Klaar is Kees! Maar wat zijn hiervan de risico’s?


Hieronder een greep uit veel voorkomende gevallen:

  1. Niet inboeken van inkoopfacturen = risico op dubbele betaling;

  2. Niet verwerken van bankafschriften = risico op niet verwerken van uitgaven door zoekgeraakte bonnetjes, je betaalt te veel belasting;

  3. Niet bijhouden van contante betalingen = risico op niet verwerken van uitgaven en je betaalt te veel belasting;

  4. Niet bijhouden van je verkoopfacturen = risico op niet betaalde facturen, je vergeet te factureren en je hebt veel werk aan debiteurenbeheer;

  5. Onjuiste belastingaangiften = aanslagen/boetes achteraf en kosten voor reconstructie door een professional.


Neem geen risico en hou je administratie voordelig bij met het online boekhoudprogramma van Yoursminc. En heb je hulp nodig? De professionals staan voor je klaar!


3 weergaven

Comentários


bottom of page